.
Home » » Çağlayancerit’in Yol Problemi Çözülüyor.

Çağlayancerit’in Yol Problemi Çözülüyor.

Kahramanmaraş şehir merkezine uzak ve bozuk yollarıyla sık sık gündeme gelen Çağlayancerit ilçesinin, ulaşımda büyük kolaylıklar sağlayacak yol ağının ilk ayağı
İMECE USULÜ KAZMA KÜREKLE YAPILMIŞTI

Kahramanmaraş şehir merkezine uzak ve bozuk yollarıyla sık sık gündeme gelen Çağlayancerit ilçesinin, ulaşımda büyük kolaylıklar sağlayacak yol ağının ilk ayağı için dün temel atma töreni gerçekleşti. Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki’nin Ağustos ayı içinde temelinin atılacağını söylediği; Adıyaman Gölbaşı Karayolu güzergâhı üzerindeki Çağlayancerit yol ayrımından ilçe merkezine kadar mesafenin ıslahı için hazırlanan projenin nihayet inşaatına başlandı. Çağlayancerit’in köy olduğu yıllarda, Muhtar Ali Onaran’ın öncülüğünde köylülerin imece yoluyla kazma kürek kullanarak yaptıkları ve o tarihten beri kullanılan yolun kapsamlı ıslah çalışması için ilk çalışmalar başladı. Lordun Tepesi mevkiinde düzenlenen bir programla, çok sayıda kişinin katılımıyla; kepçenin küreği toprağı havalandırdı.

PROJE MALİYETİ, 37 MİLYON 500 BİN LİRA

Karayolları Genel Müdürlüğünce ihalesi yapılan Narlı Pazarcık ayrımı Çağlayancerit yolunun yapım çalışmaları için temel atma töreni Lordun Tepesi Mevkiinde gerçekleşti. 19 Ağustos tarihinde sözleşmesi yapılan 30,2 kilometrelik projenin maliyeti, 37 milyon 500 bin lira. Temel atma töreninde konuşan Karayolları 5. Bölge Müdürü Mehmet Akyiğit, “Çağlayancerit yolumuzun mevcudiyeti itibari ile düşük standartlarda bir yol olup; bu yol üzerinde kış aylarında özellikle çığ tehlikesi ve tipi durumlarında ulaşım zaman zaman kesintiye uğramaktadır. Bunun yanı sıra mevcut yolun geometrik standartları itibari ile de mevcut yolun genişlikleri 5 ile 6 metreye kadar düşmektedir. Bu da günümüzdeki ulaşım standartlarının çok altında bir konfor ve ulaşım süresi sunmaktadır. Yeni proje ile tüm bu sorunların önüne geçilecektir” dedi.



Narlı Pazarcık Karayolu Çağlayancerit Ayrımından ilçe merkezine kadar olan yol ile ilgili kısa bir bilgi veren Karayolları 5. Bölge Müdürü Mehmet Akyiğit, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ın en güzel ilçelerinden biri olan Çağlayancerit, cevizi ile olduğu kadar insanıyla da görülmeye değer ilçelerimizdendir. Bulunduğu coğrafi konum itibari ile Pazarcık ve Gölbaşı yolumuza yakınlığı ile Çağlayancerit yolumuzun mevcudiyeti itibari ile düşük standartlarda bir yol olup; bu yol üzerinde kış aylarında özellikle çığ tehlikesi ve tipi durumlarında ulaşım zaman zaman kesintiye uğramaktadır. Bunun yanı sıra mevcut yolun geometrik standartları itibari ile de mevcut yolun genişlikleri 5 ile 6 metreye kadar düşmektedir. Bu da günümüzdeki ulaşım standartlarının çok altında bir konfor ve ulaşım süresi sunmaktadır. Yeni proje ile tüm bu sorunların önüne geçilecektir. Bu projemiz toplam 30,2 kilometre olup; tek yol standartlarında bir yoldur. Proje çalışmaları tamamlanmış ve yapım ihalesi tamamlanan bu yolun 19.08.2015 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. İşyeri teslimi yapılmış ve yüklenici firma yapım çalışmalarına başlamıştır. Projenin 01.08.2017 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır. Bu projemizin toplam bedeli 37 milyon 500 bin liradır. Çağlayancerit yolumuzun Kahramanmaraş ilimize hayırlı olmasını diliyorum.”

ULAŞIMDA STANDARTLAR YÜKSELİYOR!

Çağlayancerit’in kullandığı mevcut yol ile ilgili yeni yapılacak çalışmalarla beraber standartları daha yüksek bir ulaşıma kavuşacaklarını ifade eden Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, Çağlayancerit’in kullandığı bu mevcut yolun tarihi ile ilgili şu bilgileri verdi: “1950’li yıllarda dönemin Muhtarı Ali Onaran’ın başkanlığında akabindeki insanlarla, imece usulü ile bu yolu, kazma kürekle inşa ettiler. Ve biz o insanları şu anda yâd ediyoruz. O insanlar, tarihe altın harflerle geçtiler. ….Standartları daha yüksek, Türkiye’mize yakışır, Çağlayancerit’imize yakışır bir yolu inşa ettiniz diye siz de tarihte yad edileceksiniz.” Mevcut yolun yapılmasında emeği geçip hayatları sona erenlere rahmet dileyen Kızılseki, şu ifadeleri paylaştı: “Hayatta olanlara uzun ömürler diliyorum. Değerli büyüklerim siyaset bu olsa gerek! Siyaset, insanların sevincine ortak olmak demek. İnsanlara, gülümsemek demek. İnsanlara hizmet etmek demek. Ve hizmetin karşılığında karşılıklı hizmet etmek demek. Siyaset bu yüzden güzel. …Çağlayancerit gerçekten çok güzel bir yer. Memleketiniz, çok güzel olabilir. Doğal zenginlikleri olabilir. Doğal güzellikleri olabilir. İnsanları da çok güzel olabilir. Ama oraya ulaşacağınız bir ulaşımınız standartların çok altındaysa belki bunlar çok fazla bir anlam kazanmaz. …Çağlayancerit, standartları çok yüksek bir yola kavuşuyor. İlçemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.” Çağlayancerit’in en büyük problemlerinden birinin diğer ilçelere ve şehir merkezine olan ulaşımı olduğunu kaydeden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç, “Bugün buranın temel atma mutluluğunu yaşamaktayız. …İnşallah bu yollar yapılacak. Daha güzel yaşam alanlarına kavuşacağız inşallah. Biz de sizlere hizmet etmenin mutluluğunu yaşamaktayız. …Yıllardan beri susanmış olan bu yolun bitmesi için hep beraber çalışacağız” dedi.

ÜNAL: SÖZÜMÜZÜN ERİ OLDUĞUMUZU GÖSTERDİK

Temel atma törende konuşmasına muhalefete yüklenen AK Parti Grup Başkanvekili Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, “Biz, her icraatı gerçekleştireceğimizi söylediğimizde onların ne yaptıklarını da biliyorsunuz. Hangi iftiraları attıklarını, hangi yalanları söylediklerini biliyorsunuz. Biz, her seferinde onları utandırdık. Ama onlar utanmadılar. Her seferinde biz eserimizle, hizmetlerimizle sözümüzün arkasında durarak; sözümüzün eri olduğumuzu biz gösterdik. …Bu yolu yapacağız dediğimizde, ne dediler Çağlayancerit’te? Yapamazsınız dediler. Utanmadan meydanlarda bizim yüzümüze küfretmediler mi? Ettiler, ettiler. Peki, ben size soruyorum. Hani cumhurbaşkanımız diyor ya; insan ölür kalır eseri, eşek ölür kalır semeri. Bu eser, sizlerin. Bu güne kadar taş üstüne taş koymamış olanların. Dikili bir ağacı bulunmayanların, AK Parti’ye söyleyecek sözleri olabilir mi” şeklinde konuştu.

Temel atma törenine, AK Parti Grup Başkanvekili Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Celalettin Güvenç, siyasiler ve çok sayıda davetli katıldı. 

KENAN ONARAN
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Çağlayancerit Kirmen - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger