.
Home » » "Çağlayancerit Cevizi" Koruma Altında

"Çağlayancerit Cevizi" Koruma Altında

Kahramanmaraş'ın Meşhur ürünü, "Çağlayancerit Cevizi"   Türk Patent Enstitüsü'ne Coğrafi İşaret Başvurusu yapılarak koruma altına alındı.  Çağlayancerit Cevizi' Coğrafi İşaret başvuruları ilanı 13 Kasım 2012 Salı tarihli 28466 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.
Yöresel ürün olan Kahramanmaraş Cerit Cevizi'nin tescil başvurusu Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapıldı. Başvuruda Cerit Cevizi'nin özellikleri şöyle sıralandı;

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:



Çağlayancerit Cevizi, Kahramanmaraş İli’nin Çağlayancerit İlçesi’nin yerli çeşidi olup; dolgun gövdeli, ekstra irilikte,açık sarı iç renginde, yumuşak yapılı ve kolay kırılarak içi tüm olarak çıkarılabilen, antraknoza ve iç kurduna dayanıklı cevizdir. Erkek ve dişi çiçek oluşum zamanları birbirine yakın olduğundan meyve verimi yüksektir. Çiçeklenme Nisan‐Mayıs aylarında gerçekleşmektedir. Çağlayancerit Cevizinde ilk yapraklanma Mart ortasından Nisan başına kadardır. Yaprak Dökümü Kasım ve Aralık ayında gerçekleşmektedir.


Çağlayancerit  Cevizinin Üretim Metodu:


Çağlayancerit İlçesi, merkez, belge ve köyleri ile coğrafi konum itibari ile ceviz yetiştiriciliğine uygun iklim şartlarına sahiptir. Taban suyu seviyesi 2,5  ‐ 3 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek alüvyonlu toprak yapısı ile ceviz kökleri derine uzadıklarından rutubetli, derin ve yumuşak toprak yapısı ile Çağlayancerit cevizinin gelişimine çok uygundur.
İlçede tohumdan yetişmiş  ağaç sayısının çok fazla olması, cevizin kalite ve verim olarak üstün özelliklere sahip olmasını sağlamaktadır. Tamamen doğal ortamlarda hiçbir zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan yetiştirilmektedir. Cevizler adi olarak 10X10 m dikim aralığında toprağa dikilmekte ve daha sonra yerinde aşılanmaktadır. Rakım
oranına bağlı olarak Çağlayancerit  İlçesi’nde aşı tutma oranı % 95’tir. Çağlayancerit cevizinde, Kahramanmaraş  ili Çağlayancerit ilçesinin coğrafi koşulları, iklimi, rakımı ve sulama suyu özellikleri nedeniyle diğer ceviz türlerinde görülen hastalıklar bulunmamaktadır, antraknoza ve iç kurduna mukavemeti çok yüksektir. Nemli bölgelerde yetiştirilememektedir. ve 1000 ‐ 1500 m rakımlı yerlerde ceviz içi kararmamaktadır.


Tescilin Sağladığı Avantaj


Coğrafi işaret başvurusunun sağladığı koruma ile artık her cevize "Çağlayancerit Cevizi" denemeycek....
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Çağlayancerit Kirmen - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger